De huidige ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de demografische ontwikkelingen (zoals vergrijzing) en de uitdagingen (zoals de energietransitie) vragen om een andere kijk op grondbeleid. In december 2019 is een nieuwe nota grondbeleid vastgesteld. Waar in de vorige nota grondbeleid de nadruk lag op een faciliterende rol van de gemeente, geeft de nieuwe nota Grondbeleid de ruimte om ook een actieve rol aan te nemen. Per geval wordt beoordeeld welke rol in die situatie het beste past. Dit noemen we situationeel grondbeleid. De gemeente bepaalt haar rol op basis van een afwegingskader, wat leidt tot maatwerk per project en locatie.
In het nieuwe grondbeleid wordt gestreefd naar het creëren van meerwaarde in bredere zin en staan maatschappelijke effecten van een gebiedsontwikkeling centraal. Er wordt maatwerk verricht per project en locatie aan de hand van een afwegingskader de zogenaamde “Weerter Waarden” die in eerste instantie ontleend zijn aan het programma “Weert koerst op verbinding 2018-2022” en op een later moment vanuit de nog op te stellen Strategische Visie volgen. De Weerter Waarden zijn: Stedenbouwkundige kwaliteit, Leefbaarheid, Verduurzaming, Economie, Ecosystemen, Recreatie, Onderwijs en Sport.
Meer detail over dit beleid staat in de nota grondbeleid 2020.
De Weerter Waarden worden onder meer bereikt door het uitplaatsen van bedrijvigheid (wijkvernieuwing), nieuwe bedrijventerreinen aan de rand van de stad. Daarnaast wordt in de nieuwe aan te leggen grondexploitaties een breed scala aan duurzaamheidsvoorzieningen/ circulaire ontwikkelingen gerealiseerd. Daarbij kunnen genoemd worden: de aanleg van robuuste groen-blauwe structuren, gebruik van gebakken klinkers, natuurinclusief bouwen, hergebruik van materiaal – beton, minder verharding zowel in openbaar gebied als op de kavels etc.