JAARSTUKKEN 2019

Programma 6 Zorg, inkomen en participatie

Wat hebben we bereikt?

Monitoring sociaal domein
Beleidsplan sociaal domein
Samen met inwoners, buurgemeenten en ketenpartners is een integraal beleidsplan sociaal domein 2020-2023 opgesteld. Hierbij is breder gekeken dan alleen het klassieke zorgdomein uit het verleden. Bovendien is de focus scherper gesteld, er is duidelijker aangegeven welke maatschappelijke effecten voor onze inwoners gewenst zijn. Door de vaststelling van het Beleidsplan sociaal domein 2020-2023 ligt er voor de regio Midden-Limburg West een stevige basis van waaruit verder gebouwd kan worden.

Zelfredzaamheid
Samen aan de slag
Met Nederweert en Cranendonck is gekozen voor een verfrissende manier om samen te werken aan de transformatie van het sociaal domein. Er wordt aangesloten bij maatschappelijke behoeften, samen met inwoners en partners. Daarbij hoort een aanpak waarbij iedereen de kans en ruimte krijgt om vanuit gelijkwaardigheid mee te werken en te co-creëren, te experimenteren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dit heeft geleid tot de vaststelling van "Samen aan de slag!" waar tevens een experimenteerregeling aan is gekoppeld.

Zorg en ondersteuning
Dementie
Door het uitvoeringsprogramma dementie vast te stellen, is concreet richting gegeven aan goede dementiezorg in een dementievriendelijk Weert. Om zo te borgen dat, met de fors stijgende dementie, de inwoners van Weert zo lang mogelijk kwaliteit van het leven behouden.

Wet Verplichte GGZ (Wvggz)
In 2019 zijn voorbereidingen getroffen voor de invoering van de Wvggz per 1 januari 2020. Deze nieuwe wet biedt zorgverleners meer instrumenten voor zorg op maat. De wet geeft mensen die verplicht worden behandeld, hun familie en essentiële naasten meer inspraak, doordat zij meebeslissen hoe de zorg en ondersteuning eruit gaat zien.

Sociale samenhang en arbeidsparticipatie
Werk en Inkomen
Het aantal huishoudens dat een bijstandsuitkering ontvangt van de gemeente Weert is in 2019 verder gedaald. Mede door de uitstroom van een aantal pensioengerechtigden en de inzet op de instroom beperkende maatregelen, zoals de projecten max WW, aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt, de extra inzet op de uitstroom van statushouders en mensen met beperkingen is een daling van het aantal bijstandsuitkeringen gerealiseerd.

Armoedebestrijding
Het aanvalsplan armoede bestrijding is in volle gang. Op alle vier de pijlers (preventie, actieve armoedebestrijding, verborgen armoede ontdekken en mensen in armoede staan er niet alleen voor) is stevig ingezet. Hierbij is integrale samenwerking gezocht met inwoners en professionele instanties om zo de gezamenlijke impact te vergroten.

Co-creatie inwoners, ketenpartners en overheid
De verbrede subsidieregeling burgerinitiatieven is per 1 juli 2019 van kracht.

Veranderopgave inburgering
Eind 2019 heeft de raad een nieuw beleids- en actieplan integratie en participatie van statushouders vastgesteld. Met dit beleids- en actieplan wordt voort geborduurd op de successen die zijn behaald sinds 2016 en lopen we vooruit op de nieuwe Wet inburgering die naar verwachting in juli 2021 in werking treedt.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 09/04/2020 12:31:34 met de export van 09/04/2020 12:29:07